woensdag 1 december 2010

Statement


Vandaag was de laatste culturele woensdag van blok 2. We moesten een filmpje maken over iets wat met duurzaamheid te maken heeft. Tessa, Manon, Maaike en ik hebben een filmpje gemaakt over het statement: Duurzaam leven begint bij jezelf. Daarbij doelden we op dat je als consument bewust moet zijn van het afval dat je maakt en wat daarmee gebeurt.
Het filmpje volgt snel!


woensdag 24 november 2010

Duurzaam is soms wel hypocriet

Ik was daar ook met een tosti! Hmmm...


Vandaag zijn we naar Den Bosch geweest waar we een bezoek hebben gebracht bij VIBA-expo. Een bedrijf gericht op milieu innovatieve en duurzame oplossingen.
Het was erg interessant om te zien wat voor oplossingen er allemaal zijn en dat het duurzaam niet altijd duurder betekend. Het was wel apart om te zien dat de isolatie dan het gebouw zelf dan wel met de minst duurzame oplossing was. Je pand moet toch je visite kaartje zijn. Ook vind ik dat je kritisch moet blijven, want soms worden dingen als duurzaam gepresenteerd omdat maar een kant van het verhaal wordt meegenomen.

Bijvoorbeeld: "Ja dit product is erg duurzaam want het is gemaakt van natuurlijke en niet giftige produchten." Terwijl het product zelf dan wel niet herbruikbaar is en slecht afbreekbaar in de natuur..


Of juist andersom. Het product is o zo duurzaam want het wekt op een groene manier stroom op door middel van de straling van de zon. Echter zijn de materialen die gebruikt zijn in het aparaat verre van milieuvriendelijk.


Dit roept toch vragen op.
Een kritische houding tegenover duurzaamheid is een must.




woensdag 17 november 2010

Daar zit een luchtje aan

Allereerst wil ik even kwijt: IK WAS ERBIJ!


En nu ter zake. Vandaag zijn we naar afvalverwerkingbedrijf AVR in Duiven geweest met de culturele woensdag. Het bedrijf was begonnen om de afvalbergen kleiner te maken, maar nu is de hoofdintensie energie opwekken en dan wel op een zo duurzaam mogelijke manier. Zo min mogelijk afvalstoffen en zo schoon mogelijk. Ook doen ze aan stadverwarming.
Na een rondleiding en een vragen rondJE kwam er een man, die ook nog eens zo verweldig was om ons een lift te geven, van de gemeente Duiven vertellen over duurzame oplossingen in het dorp en op het industrieterrein.
Opzich allemaal erg interessant, alleen had ik me de fabriek wel anders voorgesteld. Veel meer dan bergen afval was er eingelijk niet te zien (wel veel afval!). Ohja en vuur door een miniscuul gaatje. Misschien komt dat ook wel omdat we het fijne er niet van af weten en veel zich achter muren afspeelt.  Hier nog wat kiekjes.



 Als die nou clair-obscur was opgezet...



maandag 15 november 2010

Anders dan gepland.

Afgelopen woensdag liep alles even anders dan gepland en kwam het neer op een dagje film kijken. Gelukkig zat ik er met het meegenomen kussentje en het dekentje van Manon heerlijk bij! Haha

Mijn positie in duurzaamheid.
NATUUR - PROCESSEN - SOCIAAL
Wat er allemaal te doen is over energie, is voor mij al snel onjuist. Als je iets graag wil, dan vind je ook wel de dingen om het te onderbouwen.
Het gaat volgens mij voornamelijk om de bewustwording van de dagelijkse processen. En tja, als er een schaap over de dam is...

zaterdag 6 november 2010

Heereveen

Ik was er woensdag ook bij!

We zijn afgelopen culturele woensdag naar Heereveen geweest. Weer verdergaand op het thema duurzaamheid. We hadden voor onderweg al een opdracht meegekregen: We moesten de traagheid en snelheid in onze cultuur en natuur vastleggen. De foto's verderop. In Heereveen zijn wij naar een klein maar mooi museum geweest: Belvedere. Het is mooi om te zien hoe het gebouw paste in zijn omgeving en daarmee in contact stond. Dit, doormiddel van lijnen, licht, materiaal en het water dat onder het gebouw door stroomt.

Na het bezoek aan het museum gingen we lopen naar de eco-kathedraal in Mildam. Het project is in de jaren zeventig gestart door filosoof/ecotect/landschapsarchitect Louis le Roy. Deze man heetf getracht van afval resten in de vorm van stenen iets nieuws te maken. Hierbij is de natuur bepalend en het bouwwerk veranderend. Het laat je nadenken over wat er met je ontwerp/bouwsel gebeurd over zoveel jaren.

Traagheid en snelheid: 










woensdag 27 oktober 2010

Creatief met afval

Wat gebeurd er als zo'n 80 leerlingen hun afval voor een week verzamelen
Vandaag geen 'creatief met kurk' maar creatief met afval! In onze vernieuwende weggooimaatschappij blazen wij ons afval een nieuw leven in, al is het voor even..

Hier het resultaat van een dag met afval op onze culturele woensdag.



Mijn afval




De callorielijn

Wat wij allen verzameld hebben 


Al het doorschijnende is van ons!






Onze boom. Ironie. Plastic bedrijgt de natuur. Maar nu is de boom van plastic.
Moet hij daar blij mee zijn?





woensdag 13 oktober 2010

Identiteit

Vandaag kregen we met de culturele woensdag om in de groepjes een woord te vertalen in een bepaalde omgeving, dat wel niet te lekkerlijk en materieel.
Wij hadden het woord IDENTITEIT gekregen en deze moesten we tot uiting brengen in het Leidsche Rijn.
Identiteit staat onder andere voor karakter. Hier zijn we op verder gegaan. Na een brainstorm wilden we het karakter van het oude Utrecht terugvinden/maken in het nieuwe Leidsche Rijn. Maar naar overleg kwamen we op ons eigen karakter uit. En voor mij een logisch gevolg kwamen we op de HKU uit, wat nu een groot deel van ons is. Zodoende gingen wij het karakter van de HKU eerst op school en daarna in het Leidsche Rijn tot uiting brengen. Hieronder het resultaat:








vrijdag 8 oktober 2010

Amsterdam deel 2

Hier de vragen en de daarbij behorende antwoorden die we moesten beantwoorden in ons bezoek van de beeldkunsthal, het stedelijk museum en de nieuwe kerk.

1. Wat is het tentoonstellingsconcept van Beeldhalwerk en hoe ervaar de dit?
Er is niet echt een concept maar drie kunstenaars, Sohrab Bayat, Ad de Jong en Wouter Klein Verderman, hebben een selectie gemaakt van wat volgens hun de actuele moderne kunst weerspiegelde en deze tentoongesteld.
Ik ervaar dit ook wel zo, er is niet echt een bepaald thema en het ziet er gewoon uit als een verzameling van allemaal moderne werken.

2. Zou je het zelf ook zo doen?
Ik weet het niet zo goed, ik zou misschien wel een andere expositieruimte kiezen zodat ik de werken wat ruimer uit elkaar kon zetten waardoor eht wat minder druk voelt en je de werken beter kan bezichtigen van een afstandje.

3. Hoe ervaar je de ruimtelijheid van het werk van Krijn de Koning?
Er is een mooie ruimtelijke werking van onderen door de constructie van muren en deuren met kijkgaten in het plateau. De stalen contructie en de kerk geven door dez kijkgaten een mooi contrast.

4. Hoe ervaar je de kerk, nu je op 5 meter hoogte kunt lopen?
Ik vind het wel leuk, je ziet de kerk van een heel ander perspectief dan normaal. Je kijkt nu op dingen neer waar je normaal gesproken tegenop kijkt.
De kerk is qua gevoel wel minder kollosaal doordat je hoger staat en de ruimte in tweeën verdeelt is.

5. Hoe ervaar je de kerk erna als je weer beneden staat?
Veel indrukwekkender, maar wel vol door de constructie. Deze maakt de kerk veel minder ruimtelijk. De kerk voelt veel grootser aan dan toen wanneer ik op het plateau stond.

6. Hoe verhoudt de nieuwe ingang zich met het oude stedelijk museum?
De nieuwe ingang is heel modern , terwijl de oude het stads amsterdamse karakter uitstraalt. De nieuwe ingang is veel opener dan de oude door het gebruik van grote glazen oppervlakten.

7. Geeft het een extra stimulans om naar binnen te gaan?
Ja, want je krijgt een soort van preview doordat je al naar binnen kunt kijken. Ook valt het gebouw meer op in de omgeving. Het oude gebouw past goed in het stadbeeld en gaat daar in op, waardoor je er eerder langs zal lopen. Dit is bij het nieuwe ontwerp niet het geval.

8. Geeft het een extra gewicht aan de collectie?
De collectie bestaat voornamelijk uit moderne kunst, dus ja ik vind dat het wel extra gewicht aan de collectie geeft, de stijl van de kunst wordt doorgezet in het gebouw.
De kunst in vrij nieuw/recent en past dus bij een fris en nieuw gebouw.